RESEPI dan CARA MUDAH menyediakan STU DAGING @ STEW DAGING tanpa menggunakan pressure cooker!


Resepi dan cara mudah menyediakan stu daging @ stew daging tanpa menggunakan pressure cooker!

BAHAN BAHANNYA :

500gm daging
2 ulas bawang putih dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
1  biji bawang holland dibelah 4
Seketul halia dihiris nipis
2 sdb sos tiram
3 sdb kicap manis
1 sdb minyak bijan
2 sdb minyak masak untuk menumis
2 batang lobak merah dipotong kecil @ kiub
1 kiub pati daging lembu
1 sd kecil serbuk lada sulah
1 tin kecil kacang peas segera (instant)
Sedikit aie tepung jagung untuk memekatkan kuah
Segelas air putih

CARA CARANYA :

1. Masukkan minyak masak dan tumis bawang putih, bawang merah dan bawang holland.Masukkan juga halia.Tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan daging.Masukkan juga sos tiram, kicap manis dan minyak bijan. Masukkan juga serbuk lada sulah. Kacau sekata.

3. Kemudian, masukkan air.Masak menggunakan api perlahan sehingga daging empuk dan lembut.Masa mereneh : 30 - 40 minit

4. Setelah daging empuk, masukkan kiub pati daging dan lobak merah. Masak sebentar sehingga lobak menjadi lembut.

5. Kemudian, masukkan kacang peas dan air tepung jagung.Setelah kuah mulai memekat, tutup api.Siap untuk dihidang.

S E L A M A T  M E N C U B A

#StewDaging
#TanpaPressureCooker
#StuDaging
#MeatStew
#TipsdanResepi
#JomMasak
#ResepiDaging
#ResepiMudahDanLazat
#Lockdown

Full video silakan klik disini ya
https://youtu.be/E7x7Mw89JVU

BLOG
https://jommasakofficial.blogspot.com/2020/03/resepi-dan-cara-mudah-menyediakan-stu.html?m=1

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-XTS3ep6BP/?igshid=coexs9lxtgxc






Ulasan