Hai Assalammualaikum bertemu lagi kita untuk resepi pada kali ini, resepi yang cukup mudah tapi tak kurang sedapnya, homemade kuah dhal fresh dari dapur anda, enak dimakan bersama nasi, roti canai, roti paratha, capati dll lagi😀👍🌼👍🌼
Okey, jom kita semak apakah bahan bahannya ya..😉
🌼Bahan untuk Kuah Dhal🌼
200 gram kacang dhal
2 gelas air putih
3 biji ubi kentang
3@4 biji terung
1 sdb serbuk kunyit
Garam dan serbuk perasa
1 kotak kecil santan pekat 200gram
🌼Bahan untuk tumis darat🌼
2 sdb minyak sapi @ minyak masak (salah satu)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil biji sawi
3 tangkai daun kari
4 tangkai cili kering
Cara caranya :
1. Masukkan 200 gram kacang dhal yang telah direndam semalaman ke dalam periuk.
2. Isikan 2 gelas air.Rebus sehingga separuh lembut.
3. Setelah kacang dhal agak lembut, masukkan 3 biji ubi kentang yang dipotong kecil.Teruskan memasak sehingga kentang empuk.
4. Masukkan 3@4 biji terung yang dipotong kecil. Jika suka, boleh masukkan lobak merah juga ya. Masak sebentar.Tambahkan sedikit air.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Masukkan 1 sdb serbuk kunyit untuk mencantikkan kuah dhal.
7. Setelah semua bahan lembut, masukkan 1 kotak kecil santan pekat (bersamaan 200 gram). Kacau sebentar kemudian tutup api.
8. Didalam kuali lainnya, masukkan 2sdb minyak sapi @ minyak masak.
9. Tumis :
3 biji bawang merah yang dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu kecil biji sawi
3 tangkai daun kari
4 tangkai cili kering dipotong kecil
Setelah agak garing keemasan, tuangkan semua bahan tadi kedalam kuah dhal yang telah siap dimasak.
10. Hidangkan ketika masih panas.
S E L A M A T M E N C U B A
Untuk video masakan lainnya, silakan klik link dibawah ya👇
YOUTUBE
https://youtu.be/rY_gdXg1D88
https://www.instagram.com/p/B-htS8yJgDp/?igshid=11hv6dblxmjgb
#Dhal
#KuahDhalHomemade
#DhalGravy
#ResepiKuahDhalMudah
#ResepiMudah
#MestiCuba
#KuahRotiCanai
#JomMasak
#LockDownDay1
Ulasan
Catat Ulasan